Στη δημιουργία δικτύου μονάδων για την αντιμετώπιση των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο προχωράει το υπουργείο Υγείας. Χθες, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε τους βασικούς άξονες σχεδίου νόμου για την ίδρυση 17 μονάδων εγκεφαλικών, δυναμικότητας έξι κλινών εκάστη, οι οποίες θα αποτελούν τμήματα αυξημένης φροντίδας στο νοσοκομείο όπου ανήκουν. Στις μονάδες αυτές θα νοσηλεύονται αποκλειστικά ασθενείς που έχουν εκδηλώσει εγκεφαλικό επεισόδιο, στους οποίους θα παρέχουν 24ωρη ιατρονοσηλευτική υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό και αυξημένες δυνατότητες παρακολούθησης (monitoring), διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπευτικής παρέμβασης. Σημειώνεται ότι σήμερα η νοσηλεία των ασθενών που έχουν υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο γίνεται σε γενικούς θαλάμους παθολογικών και νευρολογικών κλινικών, μαζί δηλαδή με ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας και με περιορισμένες δυνατότητες συνεχούς παρακολούθησης της κατάστασης της υγείας τους.
Οπως σχολίασε στην «Κ» ο καθηγητής Νευρολογίας, διευθυντής της Β΄ Νευρολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εγκεφαλικών και πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας Γιώργος Τσιβγούλης, «η παρέμβαση αυτή εκτιμάται ότι θα μειώσει τα ποσοστά θνητότητας, ενώ θα αυξήσει τις πιθανότητες οι ασθενείς που υπέστησαν το επεισόδιο να είναι λειτουργικά ανεξάρτητοι βγαίνοντας από το νοσοκομείο». Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στη χώρα μας καταγράφονται 57.000 εγκεφαλικά κατ’ έτος. Η χώρα μας παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας και υπολειμματικής αναπηρίας από εγκεφαλικό στην Ευρώπη. Ειδικότερα, περίπου 11.300 άτομα χάνουν τη ζωή τους λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου και 14.000 μένουν ανάπηρα. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος θνητότητας τον πρώτο μήνα μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο φτάνει στο 15%-20%. Το κόστος ενδονοσοκομειακής νοσηλείας ανέρχεται σε 206.625.000 ευρώ ετησίως, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
Ελλείψεις φαρμάκων: Η λίστα του ΕΟΦ στο μικροσκόπιο του υπουργείου Υγείας
Ελλείψεις φαρμάκων: Η λίστα του ΕΟΦ στο μικροσκόπιο του υπουργείου Υγείας
Η νοσηλεία των ασθενών σε ειδικές μονάδες εγκεφαλικών συστήνεται στα κράτη-μέλη και από το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τα εγκεφαλικά που συνέταξε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Εγκεφαλικών και υιοθέτησε η Ε.Ε., ενώ περιγράφεται και στο αντίστοιχο εθνικό σχέδιο δράσης της χώρας μας, μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2019. Σύμφωνα δε με τον κ. Τσιβγούλη, είναι ίσως και η πιο σημαντική από τις παρεμβάσεις που προωθούνται σε αυτό τον τομέα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δράσεις που έχουν ξεκινήσει και ήδη υλοποιούνται αφορούν την αύξηση των κέντρων του ΕΣΥ που χορηγούν ενδοφλέβια θρομβόλυση και τη δημιουργία δικτύου κέντρων που διενεργούν μηχανική θρομβεκτομή σε ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο κ. Τσιβγούλης επισημαίνει πως «αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον 30 κλινικές νοσοκομείων του ΕΣΥ ανά τη χώρα –η πλειονότητα των νευρολογικών και ορισμένες παθολογικές– θεραπεύουν ισχαιμικά εγκεφαλικά με ενδοφλέβια θρομβόλυση, μια θεραπεία η οποία χορηγείται εντός 4,5 ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου και μπορεί να μειώσει την πιθανότητα χρόνιας αναπηρίας του ασθενούς. Επιπλέον, αναπτύσσεται το δίκτυο των κέντρων όπου οι ασθενείς υποβάλλονται σε μηχανική θρομβοεκτομή, μία επέμβαση που γίνεται ενδαγγειακά σε ασθενείς με ισχαιμικό εγκεφαλικό σε έδαφος απόφραξης μεγάλης εγκεφαλικής αρτηρίας, και εντός 6 ωρών από την εγκατάσταση των συμπτωμάτων. Προς το παρόν, υπάρχουν 8 έως 10 σχετικά κέντρα σε δημόσια νοσοκομεία μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας που διενεργούν μηχανική θρομβοεκτομή».
Οι αριθμοί
57.000 αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια σημειώνονται ετησίως στην Ελλάδα.
11.300 θάνατοι οφείλονται σε αυτά.
14.000 άτομα μένουν ανάπηρα.
206,6 εκατ. ευρώ είναι το κόστος νοσηλείας ασθενών με εγκεφαλικά επεισόδια ετησίως