Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σε κάθε ευκαιρία αναφέρεται στην «ατζέντα 2030» και στο όραμα του για το μέλλον του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και στην ανάγκη να προχωρήσει η Ελλάδα από την ναυπήγηση «έτοιμων» σύγχρονων πλοίων, στον σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή τους στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία.
Το όραμα του υπουργού φαίνεται ότι δεν θα αργήσει να πάρει σάρκα και οστά, διότι στο ελληνικό πεντάγωνο δεν βρίσκεται μόνο το Letter of Acceptance για τα μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35, αλλά και μια δεύτερη αμερικανική επιστολή που αφορά το Πολεμικό Ναυτικό. Στην 2η επιστολή, οι ΗΠΑ αναφέρονται στα βήματα για την εισαγωγή της Ελλάδας στο πρόγραμμα FFG-62 των φρεγατών νέας γενιάς κλάσης Constellation και στον προσδιορισμό των επιχειρησιακών αναγκών και προδιαγραφών αυτού του τύπου πλοίου.
Μετά απο περίπου δύο εβδομάδες συζητήσεων μεταξύ του Υπουργείων Άμυνας, του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και εκπροσώπων των ΗΠΑ, ο Νίκος Δένδιας ενώπιον του Κύπριου ομολόγου του Βασίλειου Πάλμα, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα μελετά τα βήματα για την εισαγωγή της στο πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών κλάσης Constellation, με στόχο την αναγέννηση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, τονίζοντας παράλληλα ότι το Πολεμικό Ναυτικό εξετάζει την παραχώρηση των LCS φρεγατών από τις ΗΠΑ ως ενδιάμεση λύση.
Συμπαραγωγή και ναυπήγηση φρεγατών στην Ελλάδα
Πρόκειται για μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν χρόνια από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και πλέον με η νέα ηγεσία προχωράει βήμα βήμα για να καταλήξει σε ένα LOR for LOA με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, το οποίο θα περιλαμβάνει τη συμπαραγωγή και τη ναυπήγηση φρεγατών στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι τα αμερικανικά πλοία βάση νομού κατασκευάζονται στις ΗΠΑ. Ωστόσο, αν μια συμμαχική χώρα ζητήσει παραγωγή ή συμπαραγωγή πλοίων τότε ζητείται άδεια από την αμερικανική κυβέρνηση, ώστε να γίνει εφικτό. Παραδείγματος χάριν είχε δοθεί στην Ελλάδα άδεια παραγωγής φρεγατών ΜΜSC, που δεν υλοποιήθηκε, λόγω κυβερνητικής απόφασης για αγορά γαλλικών φρεγατών τύπου FDΙ.
Η νέα ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού εξέτασε την αμερικανική επιστολή και έκανε την κατάλληλη-σύμφωνα με πληροφορίες- θετική εισήγηση προς τον υπουργό Άμυνας.
Η απόφαση είναι ειλημμένη και το πρόγραμμα των νέων φρεγατών FFG-62 θα υλοποιηθεί με συγκεκριμένα βήματα και σε βάθος χρόνου. Το Πολεμικό Ναυτικό προκειμένου να καλύψει το κενό, δεδομένου ότι θα εκσυγχρονιστούν κάποιες απο τις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ, επανάφερε το παλαιότερο αίτημα που είχε γίνει στις ΗΠΑ το 2021 και στο οποίο ανέφερε ότι “εάν δεν είναι εφικτό να αποδεσμευτούν αντιτορπιλικά κλάσης ARLEIGH BURK, υπάρχει ενδιαφέρον για φρεγάτες LCS ή για καταδρομικά Ticoderonga”.
Mετά το επίσημο αίτημα της Ελλάδας και κατόπιν της ενδυνάμωσης των ελληνοαμερικάνικων σχέσεων με την αναθεώρηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας, όπως και των επιτυχημένων επισκέψεων του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, όπου αναφέρθηκε ο ίδιος στους Αμερικανούς για το αίτημα του Πολεμικού Ναυτικού για μεταχειρισμένες φρεγάτες LCS, όπως και για την εισαγωγή στο πρόγραμμα FFG-62 των φρεγατών Constellation, ήρθε στις 27 Ιανουαρίου η επιστολή Μπλίνκεν να «σφραγίσει» το εως πρότινος προφορικό «ΝΑΙ» των Ηνωμένων Πολιτειών για παραχώρηση πλοίων στην Ελλάδα.
Τι ισχύει για τις φρεγάτες LCS
Ο σκοπός της επιστολής του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών ήταν να ενημερώσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την έγκριση της πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και για παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ελλάδα υπό τη μορφή EDA, δηλαδή την στρατιωτική ενίσχυση της χώρας μας από τα αποθέματα των αμερικάνικων Ενόπλων Δυνάμεων. Με αυτόν τον τρόπο, απαντήθηκε και το αίτημα του Πολεμικού Ναυτικού που είχε σταλεί το 2021, μεταξύ άλλων για μεταχειρισμένες LCS. O Άντονι Μπλίνκεν δεν αναφέρθηκε στις φρεγάτες Constellation, διότι είναι νέο πρόγραμμα.
Τόσο η προηγούμενη όσο και η νέα ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού σε συνεργασία με την αμερικανική πλευρά, εξέταζε όλο αυτό διάστημα τους πιθανούς τρόπους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι LCS. Έτσι, βλέποντας τα οφέλη μια πλατφόρμας που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν και να προσθέσουν μεγαλύτερο εξοπλισμό, εάν το θελήσουν, συνέχισαν το διάλογο με την αμερικανική πλευρά.
Στη παρούσα φάση οι δύο πλευρές συζητούν επι συγκριμένων συστημάτων που ήδη υπάρχουν ή μπορούν να προστεθούν στο πλοίο, ώστε να καλύψουν επιχειρησιακά κενά. Οι δυνατότητες αυτές αφορούν πλήθος αποστολών, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού πολέμου που η ελληνική πλευρά σε συνάρτηση με την άφιξη των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60Romeo στις αρχές Φλεβάρη θα μεγιστοποιήσει την επιχειρησιακή αξιοποίηση των μέσων που θα διαθέτει.
«Εχει γίνει επίσημη ενημέρωση για τη λύση του προβλήματoς του μειωτηρα και ότι οι συζητήσεις είναι για τη χαλύβδινου κύτους LCS Freedom Class και για τα νεότερα πλοία που είναι ή θα γίνουν διαθέσιμα», αναφέρουν ναυτικές Πηγές μιλώντας στο CNN Greece.
Τι σημαίνει η ναυπήγηση 7 φρεγατών Constellation
Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ δίνουν το δικαιωμα εξαγωγης τεχνογνωσίας πολεμικού πλοίου. Με το βλέμμα λοιπόν στην “ατζέντα 2030”, η κίνηση της Ελλαδας να συμμετάσχει στο πρόγραμμα των FFG-62 σημαίνει πιθανότατα την εξής διαμόρφωση της δομής δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού που προβλέπει 12 φρεγάτες και 6 κορβέτες: 3 φρεγάτες FDI, 7 FFG-62 Constellation και 2 εκσυγχρονισμένες φρεγάτες ΜΕΚΟ.
Τον ρόλο των κορβετών -σύμφωνα με πληροφορίες απο ναυτικές πηγές- θα αναλάβουν οι LCS, οι οποίες αν και φρεγάτες λόγω του χαμηλότερου εκτοπίσματος (3.500 τόνων), αλλά και των όπλων που φέρουν θα λάβουν ρόλο “κορβέτας”.
Επίσης, Ελλάδα και ΗΠΑ συζητούν το ενδεχόμενο δημιουργίας υποδομών στην χώρα μας για τη συντήρηση των αμερικανικών πλοίων, το οποίο θα είναι ουσιαστικά το πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη δυνατοτήτων, που θα επιτρέψει τη ναυπήγηση φρεγατών Constellation στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα, η κίνηση αυτή εξυπηρετεί και τις ανάγκες των αμερικανικών Στόλων.
Η νέα ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού δουλεύει μεθοδικά, ενημερώνοντας το υπουργείο Άμυνας και την κυβέρνηση για να ενισχυθεί άμεσα ο Στόλος με την απόσυρση παλαιότερων πλοίων που δεν μπορούν να αποδώσουν τα μέγιστα, αλλά και για να προετοιμάσει το έδαφος για τη μελλοντική ναυπήγηση φρεγατών στην Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση η επιστολή Μπλίνκεν στο Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είναι μια τεράστια επιτυχία για τη χώρα μας τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Παράλληλα, η επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών αποτελεί δικαίωση της στρατηγικής που ακολούθησε ο απερχόμενος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, με το ταξίδι που έκανε στις ΗΠΑ το 2022 και τις βαρύνουσας σημασίας συναντήσεις που είχε υπο τις οδηγίες του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και με τις συμβουλές που είχε στα θέματα Ναυτικού απο τον Αντιναύαρχο Ι. Δρυμούση και τον Υποναύαρχο Λ. Τσαρμακλή έβαλε τις βάσεις για τα οπλικά συστήματα που δίνουν τώρα οι ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Πήγη:www.cnn.gr