35.6 C
Alimos
23/06/2024
alimos24.gr
Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης στην ΕΡΤ: Κάνουμε restart στην ΕΛ.ΑΣ. – Έρχεται app τύπου “panic button” για τη βία ανηλίκων

Κοινοποίηση

Συνέντευξη στην εκπομπή «Στο Κέντρο» και τον Γιώργο Κουβαρά έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Η συζήτηση ξεκίνησε με τον δημοσιογράφο να ρωτά αν ο ίδιος περίμενε ότι θα επιστρέψει για 5η φορά στην πολιτική του καριέρα στο συγκεκριμένο υπουργείο. «Θέλω να πω καταρχήν ότι η Υγεία ήταν ένα πάρα πολύ γοητευτικό αντικείμενο και μου άρεσε πάρα πολύ. Εργάστηκα τους έξι μήνες αυτούς και προετοιμάσαμε μαζί με τους συνεργάτες μου να κάνουμε σπουδαία πράγματα. Αλλά όχι, δεν το περίμενα. Αλλά στην πολιτική ξέρετε, δεν υπάρχει “περίμενα, δεν περίμενα”» απάντησε και πρόσθεσε ότι «καταρχήν είναι επιλογή του πρωθυπουργού, όπως και την προηγούμενη φορά και συνεπώς αυτός που έχει την ευθύνη, αυτός ξέρει. Αλλά πέρα από εκεί, νομίζω ότι είναι δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι έχω μια αντίληψη για την πολιτική συνολικά, η οποία ουσιαστικά υπηρετεί τον κοινωνικό σκοπό και τον εθνικό στόχο κάθε φορά. Και δεν έχω τίποτε άλλο στο μυαλό μου. Είμαι απόλυτα αφοσιωμένος σε αυτό το οποίο με βάζουν να κάνω. Και δεύτερον, προσπαθώ να βρίσκω πολύ καλούς συνεργάτες να τους συστρατεύω στη δική μου προσπάθεια. Να είμαι αξιοκράτης και να παλέψουμε όλοι μαζί να φέρνουμε κάθε φορά την αστυνομία και τη θέση της στην κοινωνία εκεί που πρέπει».

Αναφερόμενος στη «Λευκή Βίβλο» ένα πρότζεκτ που ίδιος είχε ξεκινήσει 2,5 χρόνια πριν και για το οποίο έλεγε ότι είναι ένα συμβόλαιο ασφάλειας μεταξύ πολιτών και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι «ναι, βεβαίως θα την επαναφέρουμε» ενώ σχολιάζοντας τι έχει αλλάξει από τότε είπε ότι «περάσαμε μια πανδημία[…] αντιλαμβανόμαστε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα μετά από μια δοκιμασία που περάσαμε όλοι μας και βλέπουμε τα πράγματα εντελώς διαφορετικά. Ένα είναι αυτό. Και δεύτερον, η αστυνομία έζησε ένα πολύ συγκλονιστικό γεγονός που ήταν ο Έβρος και εν μέρει και η Μόρια. Κρίσεις οι οποίες συνέβαλαν στο να αναθεωρήσουμε πάρα πολλές απόψεις. Άρα λοιπόν πρέπει να ορίσουμε την αστυνομία του 21ου αιώνα. Και η “Λευκή Βίβλος” τι κάνει; Προσπαθεί να επανατοποθετήσει την αστυνομία στη νέα εποχή και να χτίσει μαζί με τους πολίτες μια νέα σχέση εμπιστοσύνης».

«Τελευταία φορά που άλλαξε η αστυνομία ήταν το 2000»
Για την έξαρση της παραβατικότητας και πού οφείλεται υπογράμμισε ότι «υπάρχει πάντα ένας κανόνας και στην πολιτική και στη ζωή: τα πράγματα πρέπει να αλλάζουν. Οι οργανισμοί του δημοσίου αλλά και οι επιχειρήσεις, η οικογένεια, όλοι μας πρέπει να προσαρμοζόμαστε στη νέα εποχή. Η αστυνομία, να αντιληφθείτε τι εννοώ, τελευταία φορά που άλλαξε ήταν το 2000, όταν τότε εγώ, πολύ μικρός σε ηλικία, υπουργός Δημόσιας Τάξης τότε, δημιούργησα μέσα από ένα προεδρικό διάταγμα κι έναν νόμο το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Και τότε κάναμε πάρα πολλά πράγματα. Έκτοτε δεν έχει γίνει καμία αλλαγή ποτέ». Στην επισήμανση του Γιώργου Κουβαρά ότι ξαναέγινε έκτοτε υπουργός ο κ. Χρυσοχοΐδης εξήγησε ότι « τα διαστήματα που ήμουν ήταν αρκετά μικρά και δεν μπόρεσα να κάνω κάτι[…] Συνεπώς η απάντηση είναι ότι πρέπει να αλλάξει η αστυνομία και πρέπει να ξαναχτίσει με τους πολίτες, με την κοινωνία, μια σχέση η οποία θα οδηγεί στην επίλυση των προβλημάτων που μας απασχολούν».

«Κάναμε μια βαθιά τομή στην ΕΛΑΣ για να αναδείξουμε τους καλύτερους»
Για τη σχέση του με τους αστυνομικούς και ειδικότερα ερωτηθείς για την πρόσφατη απομάκρυνση του 80% της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας τόνισε «η σχέση μου με το προσωπικό είναι σχέση αγάπης και αλληλοσεβασμού, αλλά ταυτόχρονα είναι σχέση αυστηρότητας, αξιοκρατίας και αποτελεσματικότητας. Με αυτή την έννοια κάναμε μια βαθιά τομή για να δημιουργήσουμε τις επόμενες γενιές ηγεσίας στην αστυνομία. Υπήρξε μια βαθιά τομή προκειμένου να αναδείξουμε τους ικανότερους, τους πιο αποτελεσματικούς, τους πλέον καλούς αξιωματικούς, κατά κοινή ομολογία, που θα μπορέσουν να βάλουν τους στόχους μαζί με μένα, την πολιτική ηγεσία, την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και να πάμε μπροστά. Ο καθένας θα αξιολογηθεί και θα κριθεί με βάση τα αποτελέσματα που θα φέρει[…] Γίνεται ένα restart θα λέγαμε, μια επανεκκίνηση. Μια επανεκκίνηση η οποία είναι τόσο αναγκαία, ένα φρεσκάρισμα στην ηγεσία ούτως ώστε και το προσωπικό να αποκτήσει ηθικό, αυτοπεποίθηση και στη συνέχεια επιχειρησιακή επάρκεια[…] Πολλές φορές οι οργανισμοί, όπως σας είπα, όταν δεν αλλάζουν, κάθονται, εφησυχάζουν και στη συνέχεια δημιουργούνται προβλήματα τα οποία έρχονται σαν χιονοστιβάδα. Τώρα λοιπόν είναι η ώρα να ανοίξουμε καινούργιους δρόμους και να πάμε κατευθείαν να γίνουμε αποτελεσματικοί και να καταπολεμήσουμε όλα αυτά που περιγράψατε προηγουμένως».

«Application σαν το panic button για τη βία ανηλίκων»
Για το πού υπάρχουν αδυναμίες σημείωσε «υπάρχουν καινούργια προβλήματα με παλιές συνταγές. Δηλαδή να σας πω, εγώ μεγάλωσα ένα χωριό και είχαμε και τότε βία μεταξύ μας, έπεφτε ξύλο. Η μεγάλη αντιπαράθεση ήταν ντόπιοι – πρόσφυγες και έπεφτε ξύλο πολύ όταν παίζαμε μπάλα, αλλά δεν υπήρχαν μαχαίρια, δεν κινδύνευε η ζωή κάποιου. Σήμερα λοιπόν υπάρχει αυτό το θέμα της βίας ανηλίκων και ακόμα δεν έχουμε συγκροτήσει μια οργανωμένη πολιτική ούτως ώστε να καταπολεμήσουμε αυτό το φαινόμενο και να πούμε στους γονείς “τα παιδιά σας από δω και πέρα, όταν θα βγαίνουν έξω δεν θα κινδυνεύουν“. Και τώρα κάθομαι κάθε μέρα με τους συνεργάτες μου, έχω πάρει τα στατιστικά στοιχεία μαζί με τους αρμόδιους αξιωματικούς, μαζί με τους νέους που έχουν τοποθετηθεί, και αύριο μαζί με τις επιχειρησιακές δυνάμεις, ούτως ώστε να διατάξουμε μια ολοκληρωμένη επιχειρησιακή στρατηγική, έτσι ώστε και αποτρεπτικo;i να είμαστε, αλλά ταυτόχρονα όταν υπάρχουν παραβατικά παιδιά να δούμε τους εισαγγελείς με άλλες υπηρεσίες, με τα σχολεία, πώς θα τους διαχειριστούμε». Σημείωσε ότι αυτά θα εφαρμοστούν άμεσα: «ξεκινήσαμε ήδη να δημιουργήσουμε ένα site στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται οι γονείς και οι ανήλικοι για καταγγελίες, παράπονα. Ταυτόχρονα μια γραμμή τηλεφωνική, πενταψήφια, για να μπορεί ο καθένας αμέσως να καταγγέλει στο Ανηλίκων ένα περιστατικό ούτως ώστε να υπάρχει μια άμεση παρέμβαση. Όπως έχουμε το panic button στην υπόθεση της ενδοοικογενειακής βίας, ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο να υπάρχει μια εφαρμογή, ένα application το οποίο θα ειδοποιεί την αστυνομία ότι κάτι τρέχει κάπου. Μαζί βέβαια με τη συνεργασία και άλλων κοινωνικών φορέων και άλλων κυβερνητικών οργανισμών».

«Τώρα πια το “100” θα απαντά σε 1-2 λεπτά»
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ρωτήθηκε αν ισχύει ότι χιλιάδες κλήσεις στο 100 έμεναν αναπάντητες επειδή ήταν υποστελεχωμένο το τηλεφωνικό κέντρο και ο ίδιος έδωσε εντολή να επιστρέψουν άμεσα 40 αστυνομικοί. «Νομίζω πια ότι θα μπορούμε να απαντάμε σε ένα – δυο λεπτά[…] Συμπληρώνουμε αυτές τις μέρες άλλες 30 κοπέλες αστυνομικούς και αγόρια, νεαρά παιδιά, εκπαιδευμένα έτσι ώστε η αναμονή να είναι στα πολύ οξυμένα περιστατικά ένα έως δύο λεπτά».

«Το 35% των Αστυνομικών υπηρετεί στην Αττική»
Προσλαμβάνονται αστυνομικοί αλλά ταυτόχρονα μεγαλώνουν και οι υποχρεώσεις αστυνομίας, ανέφερε και επισήμανε ότι «
πολλές φορές η διαχείριση του προσωπικού δεν είναι αυτή που πρέπει. Γι’ αυτό ήδη μια πρώτη ενέργεια που κάνω είναι ότι κάλεσα κάποιες εταιρείες μεγάλες διαχείρισης προσωπικού ούτως ώστε να μας κάνουν ένα μοντέλο, με ποιον τρόπο πόσοι θα είναι στα γραφεία, πόσοι πρέπει να απασχολούνται σε κάθε υπηρεσία, έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να μετακινήσει προσωπικό από τις κρίσιμες υπηρεσίες».

«Το θέμα μας είναι ότι η εγκληματικότητα περίπου 60 – 65% είναι στην Αττική και το προσωπικό που υπηρετεί εδώ είναι το 35% ενώ στην περιφέρεια που έχουμε ελάχιστη εγκληματικότητα υπηρετεί το 65%.[…] Ήδη ετοιμάζουμε ένα προεδρικό διάταγμα, ούτως ώστε να δώσουμε κίνητρα σε αυτούς που θέλουν να φεύγουν πιο γρήγορα στην επαρχία, να πηγαίνουν και στις δύσκολες υπηρεσίες[ …] Ένα πράγμα πρέπει να δούμε ότι θα γίνεται πάντα με αξιοκρατία ότι αυτός που υπηρέτησε ένα δύσκολο αστυνομικό τμήμα, σε μια μάχιμη υπηρεσία, όπως είναι η ΔΙΑΣ, η Άμεση Δράση, τα ΜΑΤ, το αστυνομικό τμήμα στη Δυτική Αττική, η Ομόνοια και ούτω καθεξής, αυτός θα μπορεί να έχει ένα ευεργέτημα μετάθεσης σε σχέση με τον άλλον που δεν υπηρέτησε».

Αμοιβές αστυνομικών
Για το κατά πόσο αμείβονται σωστά σήμερα οι αστυνομικοί ο υπουργός απάντησε «Αμείβονται όπως όλοι οι Έλληνες» και συμπλήρωσε οι μισθοί στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουν φτάσει στα επίπεδα που θα θέλαμε, μετά τις περικοπές τις μεγάλες που έγιναν στα χρόνια των μνημονίων, αλλά ευτυχώς τα τελευταία χρόνια στον ιδιωτικό, τώρα πια φέτος και στο δημόσιο, άρχισαν κάπως να ισορροπούν οι μισθοί».

«Κάθε μέρα επιστρέφουν αστυνομικοί στις μάχιμες υπηρεσίες με εντολή και του πρωθυπουργού»
Για τους αστυνομικούς που υπηρετούσαν στην ασφάλεια υψηλών προσώπων και σε ποιο αριθμό έχουν επιστρέψει στα αστυνομικά τμήματα απάντησε:

«Από την πρώτη μέρα που πήγα στο Υπουργείο με εντολή και του πρωθυπουργού, επιστέφει κόσμος στις μάχιμες υπηρεσίες»

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «σε πολύ λίγες μέρες θα αποκατασταθεί η ισορροπία στις μάχιμες υπηρεσίες ώστε να μπορούμε να έχουμε πλήρη παρουσία μέσα από τις περιπολίες των ένστολων, τις περιπολίες της ασφάλειας, τις πεζές περιπολίες, τις μονάδες εκείνες που είναι υπεύθυνες για την καταπολέμηση του εγκλήματος σε όλη την Αττική και ιδιαίτερα στις ευαίσθητες περιοχές που έχει αυξημένη εγκληματικότητα».

Όταν του ζητήθηκε να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα που θα αποκατασταθεί αυτή η ισορροπία του προσωπικού απάντησε «Τις επόμενες ώρες στην κυριολεξία. Ασχολούμαι και προσωπικά» και δεσμεύτηκε ότι θα δώσει αναλυτικά στοιχεία, προσθέτοντας πως «θα περιγράψουμε και ένα σχέδιο αντεγκληματικής πολιτικής, όπως επίσης και για την τροχαία όπου υπάρχει τεράστιο ζήτημα στο λεκανοπέδιο με την κυκλοφορία».

«Δεν έχουν καμιά δουλειά οι αστυνομικοί μέσα στα γήπεδα – Οι ΠΑΕ υπεύθυνες για ό,τι συμβεί μέσα στα γήπεδα»
Όσον αφορά στις κάμερες στα γήπεδα, τα ηλεκτρονικά εισιτήρια και για το πότε θα ανοίξουν για τους φιλάθλους, εξέφρασε την πεποίθηση πως όταν θα αρχίσουν τα πλέι οφ τουλάχιστον στα μεγάλα γήπεδα θα υπάρχουν κάμερες και πως το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα λειτουργήσει άμεσα»

«Είναι ένα θέμα το οποίο χειρίζεται το υπουργείο Αθλητισμού. Τα πράγματα πάνε καλά σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα.
Συμμετέχει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε αυτή την προσπάθεια. Πιστεύω ότι όταν θα αρχίσουν τα πλέι οφ να είναι οι κάμερες, τουλάχιστον στα μεγάλα γήπεδα που θα γίνονται αυτοί οι αγώνες. το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα λειτουργήσει άμεσα».

Για την παρουσία αστυνομικών στα γήπεδα ήταν κατηγορηματικός: «Δεν έχουν καμιά δουλειά οι αστυνομικοί στα γήπεδα, Οι αστυνομικοί είναι έξω από τα γήπεδα. Τον έλεγχο στην είσοδο τον πραγματοποιούν οι ΠΑΕ, οι οποίες είναι υπεύθυνες για ό,τι συμβαίνει μέσα στο γήπεδο. Μόνο αν υπάρξουν σοβαρά επεισόδια».

«Εγκληματικά στοιχεία αυτοί που δημιουργούν προβλήματα στα γήπεδα»
Όπως σημείωσε ο υπουργός οι ομάδες που δημιουργούν τα προβλήματα είναι εγκληματικές ομάδες. Δεν είναι απλά χουλιγκάνοι που πάνε κάποιοι και κάνουν φασαρία στο γήπεδο. Είναι εγκληματικά στοιχεία, αντικοινωνικά στοιχεία τα οποία συμμετέχουν σε ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που κάνουν και άλλα πράγματα και ναρκωτικά και βία ασκούν. Πολλά πράγματα τα οποία έχουν σχέση με το βαρύ έγκλημα».

Όπως ενημέρωσε «προσπαθούμε να ενισχύσουμε την υποδιεύθυνση αθλητικής βίας στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, ούτως ώστε να διεισδύσει σε αυτές τις οργανώσεις και να τελειώνουμε μια και καλή με αυτό το θέμα, συν τις προσπάθειες που πρέπει να κάνουνε οι ΠΑΕ και όχι μόνο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αλλά και στο μπάσκετ, ακόμα και στο βόλεϊ, ακόμα και σε απίστευτα μικρούς αγώνες, έτσι ώστε να εξαφανιστεί κάθε έννοια βίας από αυτά».

Στην μη εφαρμογή των νόμων αλλά και στην ίδια την αστυνομία που «πρέπει να έχει μια συνέχεια στη δουλειά της. Το έγκλημα χρειάζεται διείσδυση και εξάρθρωση» απέδωσε το γεγονός πως δεν έχει καταπολεμηθεί η βία στα γήπεδα και έφερε το εξής παράδειγμα:

«Υπάρχει μια διάταξη που λέει ότι όποιος είναι υπόδικος ή κατάδικος, ενδεχομένως για θέματα αθλητικής βίας, είναι υποχρεωμένος να παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια την ώρα που υπάρχει ένας αγώνας της ομάδας του στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Δεν υπάρχει κάποιος που παρουσιάζεται. Δεν του έχει επιβληθεί τέτοια ποινή. Αυτό είναι θέμα της δικαιοσύνης».

Όσον αφορά στην αστυνομία που όπως είπε «πρέπει να έχει μια συνέχεια στη δουλειά της» και εξήγησε «Επιμένω ότι πρόκειται για ένα έγκλημα. Το έγκλημα λοιπόν χρειάζεται διείσδυση και εξάρθρωση. Και τρίτον υπάρχουν και οι αθλητικοί νόμοι οι οποίοι εφαρμόζονται»

«Να πάρουμε τα παιδιά μας και να πάμε όλοι στα γήπεδα – Ανοίγουν 12 Φεβρουαρίου»
«Να πάρουμε τα παιδιά μας και να πάμε όλοι στα γήπεδα που ανοίγουν 12 Φεβρουαρίου και να τελειώνουμε με όλους αυτούς» είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε «Έτσι θα αναγκάσουμε και τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, τους υπεύθυνους, οι οποίοι δεν έχουν λόγους να έχουν γήπεδα τα οποία καίγονται ή δεν έχουν λόγους να έχουν γήπεδα τα οποία δημιουργούν προβλήματα γιατί κι αυτοί εισπράττουν από έναν καλό αγώνα, μια συνεργασία».

«Θα υπάρξει συνεργασία με τις ΠΑΕ για την εξάλειψη της βίας στα γήπεδα»

Ρεαλιστική θεωρεί ο υπουργός τη συνεργασία με τις ΠΑΕ για την εξάλειψη της βίας στα γήπεδα. «Εδώ λοιπόν είναι και η εφαρμογή του αθλητικού νόμου. Ότι όποιος ασχημονεί μέσα στο γήπεδο βλάπτει την ομάδα του. Ή όταν είναι στο αντίπαλο γήπεδο βλάπτει την ομάδα του, η οποία παίζει εκτός έδρας».

Και υποσχέθηκε «θα καταβάλω μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε αυτά τα εγκληματικά στοιχεία να τα οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη και να τελειώνουμε γιατί είναι οργανωμένο έγκλημα».

«Κάμερες σε όλο το φάσμα της αστυνομίας – Σύντομα ο διαγωνισμός για 2.500 body κάμερες»
Για την διαδικασία προμήθειας ατομικών καμερών στους αστυνομικούς που είχε ξεκινήσει στην προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είπε:

«Λειτούργησαν τότε οι ατομικές κάμερες των αστυνομικών. Ήταν ένα μικρό πιλοτικό πρόγραμμα, που λειτούργησε. Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις. Κακώς κατά την άποψή μου. Η κάμερα διασφαλίζει και τον αστυνομικό, διασφαλίζει και τον πολίτη, διασφαλίζει τη διαφάνεια και την ορθή διαχείριση περιστατικών, όταν υπάρχουν προβλήματα» και διευκρίνισε πως: «Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί διαγωνισμός ούτως ώστε να παραλάβουμε κάπου 2.500 body κάμερες, κάμερες δηλαδή που θα φέρουν οι αστυνομικοί, και σε περιπολικά και στις ομάδες της ΔΙΑΣ, της δίκυκλης αστυνόμευσης και βεβαίως κάμερες σταθερές για τους δρόμους. Πιστεύω ότι σύντομα θα τρέξουν αυτοί οι διαγωνισμοί έτσι ώστε να έχουμε σε όλο το φάσμα της αστυνομίας κάμερες».

«Δε λείπουν οι εξοπλισμοί, ούτε από την αστυνομία, ούτε στο Πυροσβεστικό Σώμα»
Ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για το αν η αστυνομία έχει αρκετά περιπολικά. Όπως ανέφερε: «Η κυβέρνηση έκανε προμήθειες χιλιάδων αυτοκινήτων. Δε λείπουν πια οι εξοπλισμοί σήμερα, ούτε από την αστυνομία, ούτε στο Πυροσβεστικό Σώμα. Λείπει λίγο προσωπικό κάθε φορά αλλά οι εξοπλισμοί πραγματικά είναι επαρκέστατοι(…). Πάμε για μια αστυνομία η οποία θα διασφαλίζει μια καλή σχέση με τον πολίτη, θα εξασφαλίσει ασφαλείς πόλεις και θα είναι μια αστυνομία η οποία θα είναι φιλική, θα έχει διαφάνεια στις σχέσεις της με τους πολίτες και θα μπορεί να είναι αποτελεσματική και να απαντάει σε όλες τις ανάγκες που ο πολίτης».

«Με ανησυχεί η βία ανηλίκων»
Όσο για το ποια μορφή παραβατικότητας τον ανησυχεί περισσότερο, ο κ. Χρυσοχοΐδης εξήγησε: «Όλες οι μορφές, αλλά βασικά με ανησυχεί πολύ το ζήτημα των ανηλίκων, διότι είναι κάτι το οποίο θέλει πολύ ιδιαίτερη μεταχείριση. Απλώνεται πολύ γρήγορα. Αλλά ταυτόχρονα με απασχολεί το γεγονός ότι υπάρχουν εκατοντάδες κάθε μέρα, μικρές εγκληματικές πράξεις, τις οποίες τις λέμε μικροεγκληματικότητα. Όλο αυτό, είναι ένα μαρτύριο για τους πολίτες κάθε μέρα. Με απασχολεί πάρα πολύ η τρομοκρατία. Με απασχολεί τέλος, ένα πρόβλημα το οποίο έχει πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, που είναι η ενδοοικογενειακή βία, το οποίο είναι κάτι φρικαλέο. Όλα αυτά είναι κοινωνικά θέματα τα οποία είμαι πολύ ευαισθητοποιημένος και θέλω και φτιάξαμε γραφεία σε κάθε περιοχή της χώρας, έτσι ώστε να υπάρχει σημείο αναφοράς για να μπορούν οι πολίτες να καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά. Και θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ευαισθητοποίηση της αστυνομίας, όταν δέχονται τέτοιες κλήσεις».

Σχετικά με το αν οι αστυνομικοί είναι έτοιμοι πλέον να χειριστούν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που πολλές φορές απαιτούν ειδική μεταχείριση, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως: «Η απάντηση είναι ναι και όχι. “Ναι”, εκεί που έχουμε κάνει ειδικά γραφεία για την ενδοοικογενειακή βία, αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι. Όμως, δεν είναι ο καθένας εκπαιδευμένος, με αποτέλεσμα πολλές φορές όταν ο πολίτης απευθύνεται σε ένα αστυνομικό τμήμα να μην ξέρουν απολύτως τίποτα. Και αυτό πρέπει να το θεραπεύσουμε, ορίζοντας, ποια ποια αστυνομικά τμήματα αφορούν αυτά τα περιστατικά».

Για τις συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τον αντιεξουσιαστικό χώρο, ο κ. Χρυσοχοΐδης: «Υπάρχει ένας μύθος από τη μεταπολίτευση μέχρι πρόσφατα ότι υπήρχαν άβατα. Υπήρχαν γειτονιές όπως τα Εξάρχεια που δεν πλησίαζε κανείς, δεν πλησίαζε η αστυνομία. Αυτό δεν το κατάλαβα ποτέ. Ειλικρινώς δεν είχα κατανοήσει ποτέ γιατί συμβαίνουν αυτά τα πράγματα. Και τελικώς, μέσα σε λίγους μήνες ένας μύθος κατέρρευσε γιατί απλά κάποιοι άνθρωποι, λόγω της ατιμωρησίας, τους είχε δοθεί δυνατότητα να αυθαιρετούν. Νομίζω ότι αυτά τα θέματα έχουν σιγά σιγά περιοριστεί πια».

Να ερευνηθεί η εγχώρια τρομοκρατία
Σχετικά με το αν υπάρχει τρομοκρατία σήμερα στην Ελλάδα, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε: «Υπάρχει και η διεθνής τρομοκρατία, η οποία είναι φρικαλέα και προσεύχομαι προσωπικά να μην εμφανιστεί ποτέ στη χώρα ένα τέτοιο φαινόμενο, το οποίο δημιουργεί τόσα προβλήματα με μαζικές καταστροφές. Από εκεί και πέρα η εγχώρια τρομοκρατία – που είχαμε ένα περιστατικό προσφάτως πριν από ένα μήνα περίπου – είναι ένα θέμα που πρέπει να το ερευνήσουμε με προσοχή.

Πρέπει να βρούμε τους υπεύθυνους, γιατί η χώρα ούτε απώλεια ζωής μπορεί να ανεχθεί, αλλά ούτε μπορεί να ξανά δυσφημιστεί από τέτοια περιστατικά. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν και είναι υποχρέωση των υπηρεσιών να βρούνε γρήγορα, άμεσα αποτελεσματικές λύσεις».

Πρόσθεσε πως δεν πρέπει κανείς να εφησυχάζει ποτέ και πως όποιος εφησυχάζει, στο τέλος, το βρίσκει μπροστά του με έναν τρόπο δραματικό για την κοινωνία, τη χώρα και τον ίδιο.

Οι φυλακές παράγουν εγκληματίες
Περνώντας στην κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως πολλές φορές: «Παράγουν εγκληματίες οι οποίοι καθοδηγούν από μέσα, πράξεις προς τα έξω. Γι’ αυτό χρειάζεται σωστός έλεγχος, αυστηρός έλεγχος και σωστές πληροφορίες από τις υπηρεσίες.

Και ταυτόχρονα, χρειάζεται πάντα η βελτίωση των συνθηκών μέσα στις φυλακές, ώστε και αυτοί οι άνθρωποι, να ζουν κάτω από συνθήκες ανθρώπινες, στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής πολιτείας».

Η Greek Mafia είναι κοινοί εγκληματίες και δολοφόνοι
Σχετικά με την Greek Mafia ισχυρίστηκε πως: «Για τη 17Νοέμβρη και την ανικανότητα της πολιτείας μιας δημοκρατικής χώρας να μπορέσει 27 χρόνια να λύσει το πρόβλημα, τότε, αναπτύσσονταν διάφορες… θεωρίες. Ούτε μία γραμμή από τις εκατομμύρια γραμμές που γράφτηκαν ήταν αληθινή. Διότι δυστυχώς, ο καθένας έγραφε ότι ήθελε, γιατί το κράτος είχε αδυναμία να προσδιορίσει και να διεισδύσει σε αυτό το έγκλημα. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα.

Η Greek Mafia είναι κάποιοι δολοφόνοι, οι οποίοι αναλαμβάνουν έναντι συμβολαίων, υπηρετώντας κάποια άλλα συμφέροντα, να υπηρετήσουν πολύ συγκεκριμένα άνομα συμφέροντα.

Είναι εγκληματικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν διεισδύσει στην οικονομία, στα καύσιμα, στα λαθραία τσιγάρα και βγάζουνε πάρα πολλά χρήματα. Για παράδειγμα, μια νταλίκα που πάει στην Ευρώπη με κάποιες χιλιάδες κουτιά λαθραίων πακέτων Marlboro, έχει καθαρό κέρδος 800.000. Άρα, αξίζει τον κόπο γι’ αυτούς να σκοτώνουν, να εξολοθρεύουν και να προστατεύουν παράνομες δραστηριότητες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα καύσιμα. Και είναι δύο τομείς τα καύσιμα και το τσιγάρο, όπου υπάρχει μεγάλη φορολογία. Δεν είναι τίποτα άλλο παρά κοινοί εγκληματίες και δολοφόνοι. Ήδη, έχει μια πρώτη επιτυχία η Αστυνομία μετά από πάρα πολλά χρόνια. Σε αυτό τον καμβά θα συνεχίσουμε προσθέτοντας κάτι. Υπάρχει η διεθνής πρακτική που λέει follow the money. Όλοι αυτοί έχουν περιουσίες και πρέπει να ακολουθήσουμε βήμα – βήμα τις αρμόδιες αρχές. Πού βρίσκονται οι περιουσίες τους. Πού είναι ο πλούτος τους. Για να υπάρξει εξάρθρωση και να τελειώνουμε».

Πρόσθεσε επίσης πως το ζήτημα προσβάλλει και τον ανταγωνισμό. «Σκεφτείτε ότι ένας πρατηριούχος τίμιος, κερδίζει ανά λίτρο 3 – 4 λεπτά και ένας νοθευτής, από αυτού, κερδίζει μισό 1 ευρώ το λίτρο», είπε.

Εκκρεμεί ενώπιον των δικαστικών αρχών να δικαστούν κάποιοι με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ
«Αυτό που ξέρω, επειδή το παρακολούθησα το θέμα κατά τη διάρκεια της θητείας μου και μετά έφυγα, αλλά το παρακολουθώ από μακριά, είναι πως τη στιγμή αυτή, εκκρεμεί ενώπιον των δικαστικών αρχών να δικαστούν κάποιοι οι οποίοι έχουν συλληφθεί με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε τι θα γίνει», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης για το θέμα την δολοφονία Καραϊβάζ που συζητήθηκε και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Γκέτο δεν υπάρχουν – Πρώτος πηγαίνω εγώ εκεί»
Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε μεταξύ άλλων πως κάποιες περιοχές οι οποίες χαρακτηρίζονται ως γκέτο και είναι κλειστές, στις οποίες παρατηρείται παραβατικότητα, όπως το Μενίδι πως: «Κάποτε στην προηγούμενη θητεία μου, πήγαινα σχεδόν κάθε μέρα και παρατηρούσα όλα αυτά τα φαινόμενα. Και πραγματικά υπάρχει ένα μέρος αυτών των ανθρώπων που ρέπουν προς την εγκληματικότητα. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι αυτοί ζουν κάτω από τραγικές συνθήκες. Υπάρχει το κοινωνικό ζήτημα. Τα παιδιά τους δεν πάνε σχολείο. Γκέτο δεν υπάρχουν, πηγαίνω πρώτος εγώ εκεί μέσα. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε γκέτο, τουλάχιστον όσο είμαι εγώ στα πράγματα είναι υποχρέωσή μου να πηγαίνω μαζί με τους αστυνομικούς εκεί μέσα για να αντιληφθούν όλοι ότι δεν υπάρχουν ούτε περίκλειστες πόλεις, ούτε γκέτο, ούτε κλειστά κυκλώματα, τα οποία μπορούν στη συνέχεια να εγκληματούν σε βάρος των υπολοίπων.

Αυτό που χρειάζεται λοιπόν να γίνει είναι να πείσουμε τους ανθρώπους να πηγαίνουν τα παιδιά τους σχολείο. Να πείσουμε τους ανθρώπους και να έρθει το κράτος να συνδράμει, να βελτιώσουμε τις συνθήκες τους. Αλλά στο θέμα της εγκληματικότητας είμαστε πάρα πολύ αυστηροί και την προηγούμενη φορά είχαμε κάνει πολλές συζητήσεις και με τους δημάρχους της περιοχής. Κάναμε μια κοινωνική, θα έλεγα συμφωνία και νομίζω ότι και τώρα, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο δεν θα υπάρχει κανένα γκέτο».

Συγκροτούνται ομάδες ελέγχου για όλους αυτούς που έχουν μετατρέψει τους δρόμους της Αττικής σε πίστες για ράλι
Για το κυκλοφοριακό και τη τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αλλά και το πώς μπορεί να συμβάλει η Αστυνομία στην αποσυμφόρηση και στο να είναι συνεπείς οι οδηγοί με τον νόμο, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε «Όταν εφαρμόστηκε την τελευταία δεκαπενταετία, ο δακτύλιος είχε ενάμισι εκατομμύριο αυτοκίνητα. Τώρα έχει τρεισήμισι εκατομμύρια αυτοκίνητα. Η αστυνομία δεν μπορεί να χωρέσει αυτά τα αυτοκίνητα κάπου.

Το δεύτερο είναι ότι η αστυνομία καλείται να βοηθήσει να συμβάλει στη διευκόλυνση. Τις επόμενες μέρες θα εξαπλωθεί ένα σχέδιο. Στέλνουμε πάρα πολύ κόσμο στην Τροχαία ούτως ώστε να υπάρχει μια παρουσία στους βασικούς άξονες, έτσι ώστε να βοηθούμε να διευκολύνουμε την κυκλοφορία(…). Δεν νομίζω ότι είναι μόνο οι ποινές. Χρειάζεται αστυνόμευση»

Σχετικά με το αν λειτουργούν οι κάμερες στις λεωφορειολωρίδες, για να μπαίνουν και πρόστιμα, δήλωσε: «Δεν το ξέρω. Νομίζω πως και ο ΟΑΣΑ δεν έχει επιμέλεια πάνω σε αυτά. Ούτε μπορεί η αστυνομία να ασχολείται και με αυτό. Είναι δική τους δουλειά και να την κάνουν. Υπάρχει όμως το άλλο το ζήτημα. Πρέπει να ασχοληθεί η αστυνομία και ήδη συγκροτούνται ομάδες ελέγχου για να ελέγχουν όλους αυτούς που έχουν μετατρέψει τους δρόμους της Αττικής σε αγώνες και πίστες για ράλι, όπως επίσης και διάφορους άλλους, οι οποίοι κάνουν πράγματα πρωτοφανή και επικίνδυνα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο και οδηγούν σε θάνατο νέα παιδιά. Είναι κρίμα να χάνουμε νέα παιδιά. Γι’ αυτό πυκνώνουν μέσα σε λίγες μέρες τους ελέγχους τη νύχτα, έτσι ώστε να αποτρέψουμε τις παραβάσεις».

«Κάθε μέρα 70 αστυνομικοί εξετάζονται από ψυχολόγους»
Σχετικά με την άσκηση αστυνομικής βίας, τόνισε μεταξύ άλλων πως: «Στην προηγούμενη θητεία μου, ψηφίσαμε διάταξη στη Βουλή, όπου όλες τις ΕΔΕ για αστυνομική βία διεξάγει ο Συνήγορος του Πολίτη και όχι αστυνομία(…). Κάθε βδομάδα και κάθε μήνα θα υπάρχει ανακοίνωση πού βρίσκεται η κάθε ΕΔΕ και έτσι θα μπορεί κάθε πολίτης να δει και μέσα από το διαδίκτυο που τις δημοσιεύουμε, πού βρίσκεται η εξέλιξη κάθε υπόθεσης. Δεν είναι ανεκτή ούτε κεραία η αστυνομική βία. Όποιος δεν συμπεριφέρεται σύμφωνα με τους κανονισμούς της Αστυνομίας, του Συντάγματος και της δημοκρατικής πολιτείας δεν έχει θέση στην Αστυνομία».

Πρόσθεσε επίσης πως: «Η πρώτη απόφαση που πήρα τη δεύτερη μέρα στο υπουργείο ήταν αυτή τη στιγμή οι αστυνομικοί που συμμετέχουν σε δύσκολες επιχειρήσεις. Στη ΔΙΑΣ, στην Άμεση Δράση και στην Ομάδα Δράσης, η οποία καθημερινά είναι στους δρόμους για την εγκληματικότητα, εξετάζονται όλοι από ψυχολόγους τους οποίους είχαμε προσλάβει το 21, όταν έφυγα και κάθε μέρα περίπου 70 αστυνομικοί εξετάζονται από τους ψυχολόγους. Και δεύτερον, κάθε μέρα πάλι με δική μου απόφαση, 50 από τη ΔΙΑΣ, ασκούνται στο Μαρκόπουλο, στο Κέντρο Εκπαίδευσης, έτσι ώστε να τηρούν να είναι αξιόμαχοι και ταυτόχρονα να τηρούν τους κανονισμούς».

O κ. Χρυσοχοΐδης είπε μεταξύ άλλων πως: «Αισθάνομαι ότι κάνουν το καθήκον μου ως ένας δημοκρατικός πολιτικός, φιλελεύθερος, κεντρώος απέναντι στην ελληνική κοινωνία, απέναντι στη χώρα μου, απέναντι στη δημοκρατία και απέναντι στον πρωθυπουργό που με όρισε. Δεν κάνω κάτι διαφορετικό. Κάνω ακριβώς το ίδιο, με μια διαφορά ότι είναι άλλη εποχή. Χρειάζονται άλλα εργαλεία, χρειάζονται περισσότερα αποτελέσματα και χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια από μένα. Άρα, γι’ αυτό είμαι εδώ».

Θεωρώ αναγκαίο το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα
Τέλος, σχετικά με το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε πως: «Το θεωρώ όχι απλώς σωστό, αλλά το θεωρώ αναγκαίο, με την έννοια ότι η ανθρωπότητα, τουλάχιστον αυτό που λέμε η Δύση, η Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, όλος ο κόσμος ο ανεπτυγμένος, πηγαίνει σε μια κατεύθυνση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είναι αυτή η τάση αυτή τη στιγμή, και σωστά, πρόκειται για την προστασία του δικαιώματος του καθενός, της προσωπικότητάς του, της αξιοπρέπειάς του και του αυτοπροσδιορισμού του και του να ορίζει τη ζωή του. Τόσο απλό».

Πήγη:www.ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΔΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ…

Κολωνάκι: Αυτός ήταν ο ιδιοκτήτης της αποθήκης που ήταν γεμάτη όπλα

Ποινή πενταετούς κάθειρξης στον Στάθη Παναγιωτόπουλο – Κρίθηκε ένοχος για κακούργημα