Σε απόλυτο οικονομικό αδιέξοδο φαίνεται ότι βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς τα χρέη τους προς τους προμηθευτές αυξάνονται μέρα με την ημέρα.
Με βάση τα στοιχεία που καταγράφουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, τα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπερνούν το 1,5 δις ευρώ, γεγονός που σημαίνει βέβαια ότι η εικόνα της βελτίωσης του ΕΣΥ είναι απολύτως πλασματική.
Χαρακτηριστικό είναι σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας (Ι.Π.Υ.) για τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (Σ.Ε.Ι.Β.), ότι οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις του κλάδου από τα νοσοκομεία ξεπερνούν το 1,3 δισ. €, χωρίς να υπολογίσει κανείς και τα υπόλοιπα χρέη των νοσοκομείων σε άλλους προμηθευτές.
Με την οικονομική αυτή εικόνα, δεν είναι τυχαίο ότι τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα με τη βία καλύπτουν τις καθημερινές τους ανάγκες, ενώ συχνά πυκνά κινδυνεύουν να μείνουν και χωρίς βασικά φάρμακα για τους ασθενείς.
//
00:00
Previous
PlayNext
00:00 / 00:35
Mute
Settings
Fullscreen
Copy video url
Play / Pause
Mute / Unmute
Report a problem
Language
Share
Vidverto Player
ADVERTISEMENT
Γι αυτό άλλωστε και οι προϋπολογισμοί τους ενισχύονται την τελευταία στιγμή από τα δημόσια Ταμεία ώστε να αποφευχθούν σοβαρές δυσλειτουργίες.
Το φαινόμενο βέβαια οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, αλλά κυρίως στην υποχρηματοδότηση αλλά και στην κακοδιαχείριση που παρατηρείται σε αρκετά νοσοκομεία.
Από crash test για τα οικονομικά οι Διοικητές Νοσοκομείων
Δεν είναι τυχαίο ότι στην αξιολόγηση που γίνεται στους Διοικητές των Νοσοκομείων, βασικό κριτήριο είναι εάν έχουν αποπληρώσει τις οφειλές τους προς τους προμηθευτές αλλά και γενικότερα εάν πραγματοποιούν ορθή διαχείριση των οικονομικών τους.
Μία αξιολόγηση η οποία είναι σε εξέλιξη, έως ότου ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών (εκτιμάται προς το τέλος Οκτωβρίου με καθυστέρηση) για τον τρόπο επιλογής των Διοικητών στο ΕΣΥ με διαφορετικά κριτήρια.
Αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, θα ξεκινήσει νέα διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ για την ανεύρεση Διοικητών στα νοσοκομεία, διαδικασία που θα απαιτεί οικονομικές γνώσεις αλλά και γνώσεις Διοίκησης.
Πάντως η μειωμένη χρηματοδότηση στο ΕΣΥ αποτελεί βασικό αγκάθι για τη εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, κάτι που απασχολεί εντόνως και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Γι’ αυτό άλλωστε προς ώρας δεν έχει υπάρξει κανένας επιχειρησιακός σχεδιασμός για ουσιαστικές αλλαγές στο ΕΣΥ, αφού τα κονδύλια δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών.