33.9 C
Alimos
23/07/2024
alimos24.gr
Image default
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΒΕΑ: Να δοθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο θέμα των κινήτρων για το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό

Κοινοποίηση

Να δοθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο θέμα των κινήτρων ζητάει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών αναφορικά με την προτεινόμενη τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον επανακαθορισμό των κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.

Συγκεκριμένα σε παρέμβασή του το επιμελητήριο διατύπωσε την ακόλουθη θέση:

«Η αγορά ακινήτων και ο κατασκευαστικός κλάδος αποτελούν την τελευταία πενταετία έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Συνεισφέρουν στην αύξηση του ΑΕΠ και στην απασχόληση, στηρίζουν την εγχώρια βιομηχανία δομικών υλικών, καλύπτουν τις αυξανόμενες ανάγκες του τουριστικού τομέα και συμβάλουν στην αύξηση της προσφοράς κατοικιών, για τους πολίτες που αναζητούν στέγη.

Αποτελούν, παράλληλα, κύριο πυλώνα προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων και βελτιώνουν την επενδυτική ανταγωνιστικότητα της χώρας, επιτρέποντας την εγκατάσταση δραστηριοτήτων μεγάλων εταιρειών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου είναι η διασφάλιση ενός σταθερού, σαφούς θεσμικού περιβάλλοντος.

Οι πρόσφατες παρεμβάσεις Δήμων σχετικά με τα κίνητρα που παρέχει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων δημιουργούν συνθήκες ανασφάλειας στον κλάδο, αποθαρρύνοντας νέα σχέδια και προκαλώντας προβλήματα ακόμα και σε ήδη εγκεκριμένες επενδύσεις.

Τα κίνητρα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού για μείωση της κάλυψης στα νέα κτίρια, αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, υπηρετούν την επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας και συμβάλουν σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών σε πόλεις βιώσιμες και ανθεκτικές.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο ούτως ή άλλως γνωμοδοτεί κατά την έγκριση των πολεοδομικών σχεδίων, είναι αρμόδιο να κρίνει τη διοικητική νομιμότητα οποιασδήποτε οικοδομικής άδειας. Ωστόσο, όπως έχει αναγνωρίσει και το ίδιο το ΣτΕ με σειρά αποφάσεών του, ο ρόλος του δεν περιλαμβάνει τη διατύπωση κρίσης για κάθε οικοδομικό μέγεθος ή σχεδιαστική επιλογή, που γίνεται μέσα στα νόμιμα όρια μιας οικοδομικής άδειας.

Δεν εμπίπτει, επίσης, στην αρμοδιότητα των Δήμων η επιβολή απαγορεύσεων έκδοσης αδειών δόμησης, γι’ αυτό και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής προχώρησε με σχετική απόφαση στην ακύρωση της μερικής αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών βάσει των κινήτρων που δίνει ο νέος οικοδομικός κανονισμός.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, πρότεινε με τροπολογία τον επανακαθορισμό των κινήτρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, με κλιμακωτό περιορισμό για τα ύψη των κτιρίων. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι θετική, ωστόσο το γεγονός ότι πρόκειται για μια μεταβατική ρύθμιση, συντηρεί την ασάφεια στην αγορά.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών έχει ήδη γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών από εταιρείες – μέλη του, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κατασκευών ιδιωτικών έργων και σήμερα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να υλοποιήσουν ήδη συμφωνηθέντα επιχειρηματικά σχέδια.

Η δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του ζητήματος είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να λήξει το καθεστώς αβεβαιότητας, που απειλεί να βλάψει την ανάπτυξη ενός κρίσιμου κλάδου, αλλά και το επενδυτικό προφίλ της χώρας μας. Το ΕΒΕΑ, ένας φορέας που υπηρετεί διαχρονικά την επιχειρηματικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη, θα συμμετέχει στον σχετικό διάλογο υπεύθυνα και ουσιαστικά».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Χατζηδάκης: Έκτακτο επίδομα το Πάσχα υπό προϋποθέσεις – Άνω των 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Μπακογιάννη: «Στις Ινδίες ήταν ένα καθυστερημένο ταξίδι του μέλιτος – Μου το χρωστούσε ο άνδρας μου»

Αυτοαπασχολούμενοι: MyDATA και τεκμαρτό άλλαξαν τον «χάρτη» των εισοδημάτων – Η «ακτινογραφία» των φορολογικών δηλώσεων