27 C
Alimos
14/09/2024
alimos24.gr
Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Τεμπονέρας στο Πρώτο: Χρειαζόμαστε μια νέα μεγάλη Αριστερά

Κοινοποίηση

«Το ζητούμενο για μένα δεν είναι η επιλογή μεταξύ προτάσεων που έχουν δοκιμαστεί και αφορούν το παρελθόν. Μας ενδιαφέρει το μέλλον. Άρα, στη δική μου αντίληψη είναι ένα κόμμα το οποίο θα πρωταγωνιστήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαμόρφωση μιας νέας μεγάλης συμπεριληπτικής Αριστεράς» τόνισε ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση των τριών στελεχών του κόμματος για την ένταξή του στην πολιτική οικογένεια των Ευρωσοσιαλιστών.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, σημείωσε πως «το βασικό, αυτή τη στιγμή, δεν είναι η καταστατική δυσκολία που πράγματι υπάρχει καθώς πολύ πρόσφατα έχουμε αποφασίσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετέχει, η ευρωομάδα τουλάχιστον, στην ευρωομάδα της Αριστεράς». Το ζήτημα, συμπλήρωσε ο κ. Τεμπονέρας, είναι ότι «η υφιστάμενη Αριστερά αλλά και η υφιστάμενη Κεντροαριστερά, αν το βάλουμε σε μια διλημματικού χαρακτήρα επιλογή, αυτή τη στιγμή, κατά την άποψή μου, δεν συνιστούν επιλογές οι οποίες μπορούν να απαντήσουν στο μεγάλο πρόβλημα το οποίο απαντά η χώρα. Χρειαζόμαστε μια νέα μεγάλη Αριστερά».

Αναλύοντας περαιτέρω, έκανε λόγο «για ένα νέο κόμμα, μια νέα Αριστερά, η οποία ακριβώς θα μπορεί να ενσωματώνει όλες τις εκφράσεις και τα ρεύματα της Αριστεράς».

«Είμαι της γνώμης ότι χρειαζόμαστε μια Αριστερά σύνθεσης και υπέρβασης που θα εκφράσει το σύνολο των ιστορικών ρευμάτων. Θέλουμε μια Αριστερά η οποία θα εμπνεύσει για το μέλλον και θα δώσει προοπτική με βάση τα σύγχρονα προβλήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά με το τριήμερο εργασίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις Σπέτσες ύστερα από την πρόσκληση του κ. Κασσελάκη, ο κ. Τεμπονέρας επισήμανε ότι το κρίσιμο σημείο καμπής για το κόμμα είναι το ερχόμενο συνέδριο που έχει προσδιοριστεί για τα τέλη Φλεβάρη.

«Εκεί, πρέπει πράγματι να υπάρξει μια αφετηρία μέσα από την οποία εμείς θα επαναβεβαιώσουμε ιδεολογικά την ταυτότητά μας, θα επικαιροποιήσουμε τις προγραμματικές μας θέσεις, αλλά και θα προχωρήσουμε σε μια οργανωτική ανασύνταξη των δυνάμεων, προκειμένου να δώσουμε τη μάχη των ευρωεκλογών, αλλά τελικά να κάνουμε πράξη και το ζητούμενο, να καταθέσουμε δηλαδή ένα εναλλακτικό κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο θα απαντάει στα μεγάλα προβλήματα» προσέθεσε ενώ τόνισε πως δεν πρόκειται για «ένα άλμα στο κενό». «Έχουμε μια ιστορική παράδοση, έχουμε την ιδρυτική διακήρυξη, η οποία έχει συλλογικά αποφασιστεί ομόφωνα πριν από μόλις δύο χρόνια. Έχουμε το πρόγραμμά μας, το κυβερνητικό, το οποίο καταθέσαμε στις διπλές εκλογές του καλοκαιριού. Άρα πηγαίνουμε σε μια λογική ακριβώς επικαιροποίησης των προγραμματικών θέσεων. Δεν είμαστε κάτι άλλο, είμαστε ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς» ανέφερε.

Απαντώντας στο κατά πόσο μπορούν οι δύο πολιτικές δυνάμεις, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να συναντηθούν, να βρουν κοινά σημεία επαφής διαμορφώνοντας ίσως κάποια στιγμή και έναν κοινό πολιτικό λόγο, ο κ. Τεμπονέρας δήλωσε «αλίμονο αν οι υφιστάμενοι πολιτικοί σχηματισμοί παραμείνουν θύματα της πολυδιάσπασης, του ηγεμονισμού και της μικροκομματικής αντιπαράθεσης». «Το μέτωπό μας είναι απέναντι στα προβλήματα και στις δεξιές πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προφανώς αυτές οι συνεννοήσεις δεν μπορεί να γίνουν σε επίπεδο κορυφής. Θα πρέπει να μιλήσει η κοινωνία, η βάση να επιβάλλει συνεννοήσεις και συνεργασίες, αφού πρώτα αυτές δοκιμαστούν στο πεδίο πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα. Άρα δεν μιλάμε για συμφωνίες σε κλειστές αίθουσες και κρυφές συνεννοήσεις. Μιλάμε για ένα πλατύ δημοκρατικό μέτωπο, το οποίο πρωτίστως αφορά την κοινωνία και λειτουργεί μαζί με την κοινωνία. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά» συμπλήρωσε.

Πήγη:www.ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Εύη Βατίδου: Απολογείται την Πέμπτη – Παραμένει κρατούμενη μέχρι τότε

Παρουσίαση του βιβλίου της Μαργαρίτας Θεοδωράκη «ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ»

Π. Μαρινάκης: Η επιστολική ψήφος είναι μία μεγάλη αλλαγή που ήρθε για να μείνει – Γράφτηκαν 202.556 εκλογείς από 128 χώρες