Διυπουργική συνάντηση με αντιπροσωπεία του Διεθνούς Κέντρου για την Ανάπτυξη Μεταναστευτικής Πολιτικής (ICMPD), παρουσία και του γενικού διευθυντή του Κέντρου, Μίκαελ Σπίντελεγκερ, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα υπουργεία Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Κύριος σκοπός αυτής της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Οργανισμού στην Ελλάδα, μετά την προσχώρηση της χώρας μας τον Οκτώβριο 2021, ήταν η παρουσίαση του έργου του ICMPD για τη μετανάστευση, και η διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας των δύο πλευρών μέσα από κοινές δράσεις και πρωτοβουλίες.
Επίσης, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την προεδρία της Διευθύνουσας Ομάδας του Οργανισμού, την οποία αναλαμβάνει η Ελλάδα το 2024. Ειδικότερα, η Διευθύνουσα Ομάδα εποπτεύει το έργο του ICMPD και λαμβάνει αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα, αναφορικά με την κατεύθυνση και τον προγραμματισμό εργασιών του Οργανισμού. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τη Διεύθυνση Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Συνεργασίας του υπουργείου.
Ο κ. Σπίντελεγκερ είχε επίσης χθες κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, με τον οποίο και αντάλλαξαν απόψεις περί των τελευταίων εξελίξεων στο μεταναστευτικό. Ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις αυξημένες μεταναστευτικές ροές που δέχεται η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, ενώ συζητήθηκε και το θέμα της επικείμενης προεδρία του ICMPD που αναλαμβάνει η Ελλάδα.
Επίσης, ο κ. Σπίντελεγκερ συναντήθηκε με την υφυπουργό Σοφία Βούλτεψη, τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Πάτροκλο Γεωργιάδη, τον γενικό γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων ‘Ασυλο, Δημήτρη Ιατρίδη και τον γενικό γραμματέα Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, Ηρακλή Μοσκώφ, ενώ επισκέφτηκε την ΚΕΔ Σάμου όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την υφιστάμενη κατάσταση και τις διαδικασίες υποδοχής νεοαφιχθέντων.
Ο ICMPD αποτελεί Διεθνή Οργανισμό, με δυναμική παρουσία στη συζήτηση για τη μετανάστευση και το άσυλο εντός και εκτός Ευρώπης και με αυξανόμενη περιφερειακή επιρροή. Διακηρυγμένος στόχος του είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη και υλοποίηση μακροπρόθεσμων στρατηγικών για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού φαινομένου, μέσω δράσεων και πρωτοβουλιών που προωθούν τη διακρατική συνεργασία, την έρευνα και την παροχή τεχνογνωσίας και την ανάπτυξη διοικητικών δυνατοτήτων για τη διαχείριση της μετανάστευσης. Μεταξύ των δράσεων του Κέντρου συμπεριλαμβάνονται προγράμματα για την ενίσχυση οδών νόμιμης και οργανωμένης οικονομικής μετανάστευσης, την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης, την προώθηση επιστροφών, την αποτελεσματική διαχείριση συνόρων κά.