35.6 C
Alimos
23/06/2024
alimos24.gr
Image default
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Ψηφίστηκε το σ/ν για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης – Αύριο εισάγεται στην Ολομέλεια

Κοινοποίηση

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την «Ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες, διατάξεις για τη φυτοϋγεία, τα βιοκτόνα προϊόντα και την ποιότητα τροφίμων και άλλες διατάξεις για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης» και κατά την δεύτερη του στην Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Αύριο, Τρίτη, εισάγεται στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

«Υπέρ» του νομοσχεδίου στην Επιτροπή τάχθηκε η ΝΔ. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά. Επιφυλάχθηκαν να τοποθετούν αύριο στην Ολομέλεια το ΠΑΣΟΚ, η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις καθώς και η αυριανή προγραμματισμένη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με αντιπροσωπεία αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν στο επίκεντρο των τοποθετήσεων των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων.

Η εισηγήτρια της ΝΔ Μαριλένα Σουκούλη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το να υπόσχεται κανείς τα πάντα και να ανεβαίνει πάνω στα τρακτέρ για να βγάζει φωτογραφίες, είναι λαϊκισμός και μόνο. Έτσι δεν λύνονται τα προβλήματα των αγροτών μας» και τόνισε ότι χρειάζονται ρεαλιστικές και κοστολογημένες προτάσεις.

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση νόμου με τίτλο «Υγιής συνεργατικά σχήματα» και τέσσερις τροπολογίες. Ειδικότερα, είπε ότι η πρόταση νόμου θα αφορά την επίλυση των προβλημάτων στα περιουσιακά στοιχεία των συνεταιρισμών που βρίσκονται σε εκκαθαριστές. Λύση για τους εργαζόμενους σε αγροτικούς συνεταιρισμούς. Για την ευθύνη των διοικήσεων. Την αύξηση του αφορολογήτου στο 75% για αγρότες που μετέχουν σε συνεταιρισμούς. Ρυθμίσεις για τα χρέη των αγροτικών δανείων και των συνεταιρισμών».

Οι τροπολογίες θα αφορούν στην Κάρτα του Αγροτικού Πετρελαίου. Πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα. Πλαφόν κέρδους στα αγροεφόδια και ο συμψηφισμός των χρεών στον ΕΛΓΑ με τις μελλοντικές αποζημιώσεις και η δυνατότητα αποζημίωσης στο 100% σε περίπτωση θεομηνίας. Ο κ. Κόκκαλης σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις είπε ότι «ευχόμαστε ο διάλογος αυτός με την κυβέρνηση να καταλήξει κάπου αλλά ο διάλογος προϋποθέτει ειλικρίνεια και όχι τοξικότητα» την οποία καταλόγισε στον υπουργό με τις δηλώσεις που είχε κάνει.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού, νωρίτερα, ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός σύρθηκε εξ ανάγκης στην αυριανή συνάντηση με τους αγρότες. Θα δούμε τα αποτελέσματά της συνάντησης και θα τα κρίνουμε» προσθέτοντας ότι «η λύση των προβλημάτων είναι ζήτημα επιβίωσης». Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Εμμανουήλ Χνάρης ανέφερε ότι «οι αγρότες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις γιατί κινδυνεύουν να χάσουν την δυνατότητά τους να συνεχίσουν την παραγωγή τους. Αναδεικνύουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας και η κυβέρνηση αδυνατεί να επιλύσει».

Υποστήριξε ότι «οι εξαγγελίες της κυβέρνησης αποτελούν ξεκάθαρη επικοινωνιακή διαχείριση και δεν επιλύουν κατ’ ελάχιστον τα προβλήματα των αγροτών γιατί δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αγροτικής πολιτικής που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Κωνσταντίνος Μεταξάς, από την πλευρά του ανέφερε ότι «η κυβέρνηση μπροστά της έχει έναν δρόμο κατά την αυριανή της συνάντηση με τους αγρότες και αυτός είναι να έχετε συγκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων στήριξης που οι αγρότες διεκδικούν». Υποστήριξε ότι «τα πάντα – όλα» δεν είναι το αφορολόγητο πετρέλαιο, το πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά, οι αποζημιώσεις όπως και τα υπόλοιπα αιτήματά τους» και πρόσθεσε ότι «εδώ χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής αυτής που εφαρμόζεται».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας ανέφερε ότι «εμείς είμαστε επιφυλακτικοί για τις λύσεις που δίνει η Κυβέρνηση», εδώ είπε «υπάρχουν πράγματα που λιμνάζουν και ειδικά στον αγροτοκτηνοτροφικό και αλιευτικό τομέα τα προβλήματα έχουν μετατραπεί σε καρκίνωμα». Χρειαζόμαστε είπε ένα σοβαρό στρατηγικό σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα.

Ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Χουσεΐν Ζεϊμπέκ είπε ότι «οι αγρότες με τον αγώνα τους, απαίτησαν και επέβαλαν την αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό» Εξέφρασε τον φόβο ότι η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τους αγρότες «γίνεται για επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος και όχι μια ουσιαστική αντιμετώπιση των αγροτικών προβλημάτων στην ρίζα τους που έχει οδηγήσει σε ερημοποίηση της υπαίθρου».

Ο ειδικός αγορητής των Σπαρτιατών Γιάννης Δημητροκάλλης, είπε ότι «ο λόγος που αγρότες βρίσκονται στους δρόμους είναι ότι δεν βλέπουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την τόνωση της αγροτικής ανάπτυξης». Εξέφρασε την ευχή κατά την αυριανή συνάντηση των αγροτών στο Μαξίμου «δεν θα μείνουμε μόνο στις υποσχέσεις της κυβέρνησης αλλά θα υλοποιηθούν κάποια από τα δίκαια αιτήματα που έχουν οι αγρότες».

Ο ειδικός αγορητής της Νίκης Νίκος Βρεττός ανέφερε ότι η ΝΔ έως το 2019 αυτοπροσδιοριζόταν ως μια δεξιά λαϊκή παράταξη που αγωνιζόταν υπέρ της ενίσχυσης του πρωτογενή τομέα, βλέπουμε ότι μεθοδικά και στρατηγικά έχει καταντήσει να είναι μια κυβέρνηση αδέξια και αντιλαϊκή». Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να καταστείλει τις κινητοποιήσεις απόγνωσης των αγροτών μας».

Τέλος, ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας ανέφερε ότι «εμείς είμαστε με τους αγρότες καθώς τα αιτήματά τους είναι λογικά». Επισήμανε ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών ξεκίνησαν από την ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιληφθεί έγκαιρα την κατάσταση που έχουν βρεθεί και να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για αυτό και οι κινητοποιήσεις του θα κλιμακωθούν.

Βουλευτικές τροπολογίες
Στο νομοσχέδιο, μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης ανάγνωσης στην Επιτροπή, έχουν κατατεθεί δύο βουλευτικές τροπολογίες. Η πρώτη από τον βουλευτής της ΝΔ Σταύρο Παπασωτηρίου για την τροποποίηση διάταξης του Ν. 4056/2023 όπου παρέχεται η δυνατότητα στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις (μη πτηνοτροφικές) εντατικής εκτροφής να μπορούν να ανανεώσουν , να μεταβιβάζουν ή να τροποποιούν την έγκριση ή γνωστοποίηση λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της δυναμικότητας τους, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι σχετικοί περιορισμοί υπό προϋποθέσεις.

Η δεύτερη τροπολογία έχει κατατεθεί από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα για την μεταβίβαση στο δήμο Νέας Προποντίδας των ακινήτων του παλαιού Μετοχικού Συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού της Νέας Τρίγλιας προκειμένου να γίνει η αναστήλωση των κτηρίων και να μετατραπεί σε πολυχώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Πήγη:www.ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Σκορσέζε: «Πρέπει να διασωθεί ο κινηματογράφος από τις ταινίες της Marvel»

Τέσσερις δευκολύνσεις για νέους ελεύθερους επαγγελματίες – Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο

Ζανιάς (Eurobank): Θα αυξηθεί η ζήτηση για δάνεια στην Ελλάδα